Ha füvesíteni készülünk, a talaj minősége döntő hatással lehet a növények fejlődésére, és közvetetten arra is, hogy mennyi munkába, erőfeszítésbe kerül mindez, ezért elkerülhetetlen egy kis kémiaóra. A magyar oktatási rendszer zseniális vegyészeket produkált, de attól még egyeseknek összerándul a gyomruk, ha a kémhatás vagy a ph kifejezést hallják, ennek az oka meg többnyire a kémiatanár pedagógia érzéke, vagy az, hogy a nebuló – kivételként – nem volt képes ráhangolódni e nagyszerű tudomány alapjainak az elsajátítására.

Savanyú talaj?

Visszatérve és leegyszerűsítve, egy oldat lehet savanyú (savas), lúgos, vagy semleges kémhatású, ezt ph értékekben adják meg. A semleges oldat ph-ja 7, a 7-nél kisebb érték savanyú (savas), a nagyobb lúgos.

 

A talaj kémhatása - forrás agroforum.hu

A talaj kémhatása – forrás agroforum.hu

Oldat? Igen, a talajunk ph-ját úgy mérjük meg, hogy mintát veszünk a földből, felöntjük desztillált vízzel, felrázzuk, aztán állni hagyjuk, majd megmérjük lakmuszpapírral (pár száz forint) vagy digitális ph-mérővel (pár ezer forint), ha belefér a költségvetésünkbe. Akinek nincs több száz hektáros farmja, aligha vásárol ilyesmit, de el kell mondanunk, hogy létezik hordozható ph-mérő, kevesebb, mint 100 ezer forintért. Ennek előnye, hogy nem kell az oldatkészítéssel bíbelődni. Miért fontos ismernünk a talajunk kémhatását? Minden növény, így a fűfélék is, bizonyos kémhatású talajban fejlődik a legjobban, ha nem az igényének megfelelő talajba kerül, akkor a fejlődése vontatott lesz vagy elpusztul – mindez a tápanyagfelvételben bekövetkezett változások miatt. A gyepfélék az enyhén savas talajokban érzik magukat, tehát a 6.2–7 ph értékű tartományban.

 

talaj PH érték skála füvesítéshez

Talaj PH érték skála füvesítéshez

A legegyértelműbb ábrát egy amerikai kert gondozó cég honlapján találtuk (link) – “acidic” savas-t jelent, az “alkaline” pedig lúgos-t

Talajunk kémhatását első sorban az alapkőzet befolyásolja, de például a nagy mennyiségű csapadék kioldhatja a bázikus elemeket, ami savasodáshoz vezethet. Savas (savanyú) talajt házilag mészkőporral, mésztartalmú műtrágyával javíthatunk fel, de amennyiben fával fűtünk, segíthet a télen vékony rétegben kiszórt, majd tavasszal elterített fahamu. Ökölszabály, hogy csak akkor avatkozunk be, miután megmértük a talaj savasságát!

Ha bizonyos növényeink savanyú talajt kívánnak, tőzeg, műtrágya segíthet, de előnyösebb, ha a helyhez választjuk a növényt! Amikor nagyobb felületen telepítünk gyepet, és a rendelkezésre álló talaj mért kémhatása nem kielégítő, ajánlatos szakemberhez fordulnunk a meszes vagy trágyás beavatkozás előtt, nehogy szaporítsuk a már létező bajokat.