Hogyan lehet füvesíteni egy darabka földet a ház előtti vagy mögötti kertünkben: csak el kell vetni a fűmagot? Vajon kell-e öntözni, nyírni, gondozni, trágyázni, mennyire fény- és munkaigényes, és végül mibe kerül mindez? Pénzben, vagy időben, mert a kettő ugyanaz. Ezekre a kérdésekre akarunk válaszolni itt, úgy, hogy bemutatjuk a füvesítés menetét lépésről lépésre, a telepítéshez és a gondozáshoz szükséges eszközöket, a fűmagok, magkeverékek típusait. Leírjuk, hogyan kell előkészíteni a talajt a füvesítéshez, milyen talajra, mekkora felületen érdemes telepíteni, hogy jó esélyeink legyenek, mikor kell vagy lehet füvesíteni, milyen típusú talaj megfelelő mindehhez, miféle talajjavító tápanyagozás segíthet. És ha sikerült, mikor és hogyan kell nyírni a gyepet, milyen időszakonként, mekkora füvet kell nyírni, és mi lehet a helytelen nyírás következménye. Végigvezetjük az olvasót a füvesítés előkészületein, a hely kiválasztásán, segítünk elkészíteni az anyag- és szerszámlistát, kiválasztani a körülményeknek legmegfelelőbb fűmagkeverékeket és gyeptrágyát, de a várhatóan gyakori fűnyíráshoz is, végigmegyünk a szóba jöhető eszközökön, azok jó és kevésbé jó tulajdonságain, képességein.

Ez egy összefoglaló cikk és egyben bevezető a blogon található füvesítésről szóló cikksorozatunkhoz. Az egyszerű tájékozódás érdekében az alábbi linkekre kattintva tekinthető meg minden cikk, külön-külön:

  1. Talajtípusok füvesítéshez
  2. Gyeptrágyázás füvesítéshez
  3. Mikor füvesítsünk? Fűmagok kiválasztása
  4. A fű vetése, módszerek. Mikor öntözzünk?
  5. A gyep nyírása – mikor és milyen hosszúra nyírjuk?

Mielőtt belevágnánk, gondolkozzunk el azon, hogyan lehet tökéletes gyepet létrehozni. Erre egyik példa a Daily Mail által 2017-ben bemutatott tickhill-i (Doncaster, Anglia) Stuart Grindle úr, a legjobb brit gyep díjának birtokosa, aki bevallása szerint körülbelül 60 ezer órát töltött kertjében 40 év alatt, heti 30 órát úgy, hogy eközben hatszor nyírta meg dédelgetett gyepét! Mindez a családjának nem sok örömet okozhatott, ugyanis, amint brites visszafogottsággal írják, „nem bátorít senkit, hogy a gyepre lépjen”, feleségének is szerelt egy csengőt, hogy azzal jelezze, ha kész az ebéd…

Kép – Stuart Grindle úr tickhill-i kertjében

(fotó és link: https://www.dailymail.co.uk/news/article-4845216/Mowed-six-times-week-No-wonder-s-Britain-s-best-lawn.html)

Miért szeretjük a kertet, szép gyepet?

Imádjuk a kerteket, a selymes fű képe, de még a gondolata is nyugtatóan hat az emberfiára, a nyugati világ egyik legismertebb története és jelképesen az emberi sors egy gyönyörű helyhez kapcsolódik, ahol a Teremtő „szellős alkonyatkor sétált a kertben” . De a füves, virágos parkok iránti ellenállhatatlan vágyakozásunkról tanúskodik az ógörögből eredő Paradicsom szavunk is, az Édenkertet leíró kifejezés az ógörögbe az óperzsából került, ahol királyi vadaskertet vagy díszparkot jelenthetett. Tény, hogy időszámításunk előtt több száz évvel az Akhaimenidák idején már létrehozták azokat a perzsa díszkerteket, amelyek a földi paradicsomot voltak hivatottak tükrözni, és később Andalúziától Indiáig mintául szolgáltak a tökéletes parkoknak. Hasonlóképpen a fű vetése is életünk része, a neolitikum óta termesztett egyik perje- vagy pázsitfűféle, a közismert búza hűséges társunk és megmentőnk.

De mielőtt belemélyülnénk a természettel versengő szépségű díszparkok kialakításának titkaiba, vagy körüljárnánk a pázsitfűfélék több mint tízezres családjának történetét, térjünk vissza fő gondolatunkhoz: a füvesítés menetéhez, lépésről-lépésre.

Kép – „A mennyország egy érzés, nem egy hely”, írta Maryam Ala Amjadi, a Tehran Times-ban. Az Eram-kert Sirázban. https://www.payvand.com

 

Füvesítésben a természet a király

Kép – Természetes gyep a Csukás-hegység gerincén

 

Mi, 21. századi városlakók csak vágyakozunk a tökéletes gyepre, smaragdzöld pázsitokra. Ez egy zöld álom, amit földi halandó csak verejtékes munkával, kitartással, évezredeken át felhalmozott tudással és áldozatokkal tud megközelíteni, elérni soha, mert az különleges kiváltságnak tűnik. Tény, hogy legyen az tíz négyzetméternyi tökéletes gyep a ház mögött, vagy néhány hektárnyi gondozott golfpálya, a tulajdonosa pazarul érzi magát. Addig viszont tervezni kell, előkészíteni, felkészülni, majd jöhet a munka!

MILYEN LÉPÉSEKKEL JUTUNK EL A TÖKÉLETES GYEPHEZ?

Talaj, hely kiválasztása a füvesítéshez – hová érdemes füvet telepíteni

 

A füvesítésre alkalmas hely kiválasztásakor egyik legfontosabb szempont a fényviszonyok tanulmányozása. Árnyékos vagy félárnyékos helyekre meggondolandó a telepítés, még akkor is, ha már láttunk „napfényes, árnyékos, félárnyékos” feliratot fűmagkeverék dobozán. Az állandó fény és a telepítés megfelelő időszaka növeli a sikerünk esélyeit, és erre szükségünk is lesz, ahogyan az a továbbiakban kiderül. Ha szerencsénk van, és számíthatunk a napfényre, továbbléphetünk a talaj tanulmányozásában, előkészítésében, miután megtaláltuk a megfelelő időpontot. Füvet, fűmagot vetni tavasszal és ősszel lehet, mindkét esetben azzal kell számolni, hogy abból legjobb esetben is jövőre lesz gyep, ha mindent a terveknek megfelelően végeztünk, és szerencsénk is volt. Ha idén kell a gyep, vásároljunk gyepszőnyeget!

Kezdőket azért biztatnak a tavaszi fűvetésre, mert őszi vetéskor a gyomok is azonos eséllyel „indulnak”, márpedig a füvesítés és a gyomokkal való küzdelem ugyanazon a harctéren zajlik, és mi vagyunk ott a katonák, akiknek a munka java jut. Alapfeltétel, hogy a füvesítésre kiválasztott terület vagy eleve gyomos, vagy bizonyos idő után az lesz, ezért legelső feladatunk a gyomok, azok gyökereinek az eltávolítása. Ennek érdekében a kiválasztott területet fel kell kapálni, de még jobb, ha felássuk, s a köveket, gyökérmaradványokat eltávolítjuk onnan. Fontos kerti tudnivaló, hogy a kiásott, kivágott gyomot, gyökeret, magot ne dobjuk a komposztba, mert az annyit jelent, mintha kiültetnénk! Ha a talajunk nehéz, kemény vagy agyagos, ajánlatos azt homokkal fellazítani, illetve a laza talajba célszerű humuszt, tőzeges földet belekeverni. Ezek után többször át kell gereblyézni, és ha még mindig nem érezzük, mennyire egészséges a friss levegőn végzett kerti munka, egyengessük el a területet egy hengerrel! Ez arra is jó, hogy észrevehessük a kisebb egyenetlenségeket, ami lényegesen javítja majd a közérzetünket később, fűnyírás közben. A precizitás megszállottjai ezek után ellenőrizhetik a talaj ph-ját, és 5,5 alatti érték esetén kerti mésszel kell javítani annak minőségét, és alaposan öntözzük meg, majd pihentessük a talajt, egy-két hétig.