Ha előkészítettük a talajt, elvégeztük az indítótrágyázást és kiválasztottuk a megfelelő fűmagkeveréket, egy szélcsendes napon hozzáfoghatunk a vetéshez. A hengerléssel elegyengetett talajon erre a legjobb eszköz a szórókocsi, ami nem túl olcsó, de megtérül az ára a kertben, hiszen különböző szemcsenagyságú anyagokkal, vetőmaggal, trágyával, homokkal, mésszel tölthető fel, és pontos adagolást tesz lehetővé. Ugyanis ha a fű túl sűrűn kel, az legalább annyira gond, mintha ritka lenne. Ezért a szórókocsival egyenletesen terítsük a két részre osztott keveréket, egyszer hosszában, egyszer meg keresztben vessünk. A fűmagot gereblyével, majd hengerrel és taposódeszkával tömörítsük a talajba. Vigyázunk arra, hogy a talaj felső rétegében ne legyenek egy centiméternél nagyobb átmérőjű rögök, a porhanyós talajba 0,5–1 centiméter mélységbe kerüljön a fűmag.

Öntözés a telepítés után

A vetés, beledolgozás, hengerelés után apró lyukú öntözővel alaposan locsoljunk, viszont ügyeljünk arra, hogy ne legyen elfolyás, ne képződjenek tócsák. Ez a füvesítést követő mérsékelt öntözés nagyon fontos a csírázás segítéséhez, és az első 8-10 napban ismételjük meg. Az a legjobb, ha van automata  öntözőrendszerünk, ami jól meghatározott időpontokban kis vízadagokkal tartja nedvesen a magokat, kézzel is öntözhetünk, de itt követhetünk el hibákat. Az első öntözést akkor hagyjuk abba, amikor a talaj fényleni kezd, azt követően az állandó nedvesen tartás a feladat. Esőszerűen juttassuk ki a vizet, vagyis kis porlasztású, széles vízsugárral öntözzünk! A talaj nem száradhat ki, mert csökken a csírázás sikeressége, viszont a csírázáshoz levegőre is szükség van, ezért a vízzel telített talajban a fűmagok elpusztulnak. Jó kapaszkodó a túlöntözés megállapítására, ha megjelennek a giliszta ürülékvárak, fogjuk vissza. Telepítés után az első fűnyírásig lehetőleg nem lépjünk rá a területre! Ettől függetlenül a vetés utáni 2-3 hét kritikus időszak, a talaj felső rétegét nedvesen kell tartanunk, hogy a friss fű megerősödhessen.

Mikor öntözzünk?

Alapszabály, hogy a gyep sem szereti a szélsőségeket, szereti a vizet, igényli a periodikus öntözést, de a mennyiségre figyelnünk kell. Ha gyakran, kevés vízzel öntözünk, a rövid gyökérzet csak a talaj felső régióiban keresi a tápanyagot, ha viszont ritkábban, nagy mennyiségben öntözünk, az erős gyökérzet akár 25-30 centiméterre is lenyúlhat, több vízhez, több tápanyaghoz jut a növény. Amikor elkezdett bokrosodni a telepített fű, időnként 2-3 napra, vagy akár hosszabb időre is fogjuk vissza az öntözést, amivel arra kényszerítjük, hogy a kis gyökerek próbáljanak a mélybe nyúlni, vizet keresve. Az erős gyökérzetű gyep jobban bírja a taposást, egészségesebb.

Ha nincs öntözőrendszerünk, akkor inkább két-háromnaponta öntözzünk nagyobb mennyiségű vízzel, leginkább hajnalban vagy kora reggel. Este vagy éjszaka ne öntözzük a füvet! A hajnali-reggeli öntözés azért ideális, mert akkor a legoptimálisabb a hőmérséklet, akkor tudja a gyep legnagyobb mennyiségben hasznosítani a vizet. A túl sok víz is árthat, levegőtlen lesz a felső talajréteg, rothadnak a gyökerek. A forró, nyári időszakokban naponta öntözzünk, amíg még lehet. Jó pár éve ugyanis drasztikusan csökkentették a vízhasználatot az USA néhány államában, de Dél-Európában is, ahol forróság idején luxusnak számít és büntetendő is, ha valaki megmossa a gépkocsiját!